Bahan A (Base chocolate)
150 gram Milk Chocolate(compound atau couverture)
50 gram Hazelnuts paste ( Atau apa2 paste kekacang)
100 gram kecacang hazelnut yg ditumbuk halus
Note: Untuk dapat kan gianduja yg lembut, lebihkan hazelnut paste, untuk Gianduje yg agak keras lebihkan chocolate.
Bahan B (Coating)
50 gram Milk chocolate (compound atau couverture)
10 gram Koko Butter
Cara – Cara
Cairkan Milk Chocolate ( Bahan A) kemudian masukkan hazelnut paste dan kekacang.
Gaulkan sehingga sebati. ( menjadi Adunan A)
Masukkan Adunan A didalam bekas berbentuk empat segi dan bekukan dalam peti sejuk.
Sementara itu, Sediakan Chocolate Coating. Cairkan Milk Chocolate ( Bahan B) kemudian masukkan koko butter. ( menjadi Aduan B)
Setelah Adunan A keras, keluarkan dari bekas dan potong adunan menjadi kuib2 kecil mengikut size kesukaan anda.
Celupkan kiub tadi didalam Adunan B dan letak atas dulang.
kemudan hias gianduja anda dan bekukan semula dalam peti sejuk
Siap !
Cadangan hiasan:
Tabur kekacang
Tabur sugar deco
Transfer Sheet
Structure sheet ( Saya menggunakan structure sheet)
p/s – resepi asal diilhamkan olah Dr.rahimah. Dan di olah semula oleh Semaniz Chocolate...
dah cuba nnt.. jgn lupa share gmbar kat fanpage SC...:)
No comments:
Post a Comment