Pages - Menu

Friday, March 25, 2011

Gianduja



Bahan A (Base chocolate)
150 gram Milk Chocolate(compound atau couverture)
50 gram Hazelnuts paste ( Atau apa2 paste kekacang)
100 gram kecacang hazelnut yg ditumbuk halus

Note: Untuk dapat kan gianduja yg lembut, lebihkan hazelnut paste, untuk Gianduje yg agak keras lebihkan chocolate.

Bahan B (Coating)
50 gram Milk chocolate (compound atau couverture)
10 gram Koko Butter

Cara – Cara
Cairkan Milk Chocolate ( Bahan A) kemudian masukkan hazelnut paste dan kekacang.
Gaulkan sehingga sebati. ( menjadi Adunan A)
Masukkan Adunan A didalam bekas berbentuk empat segi dan bekukan dalam peti sejuk.

Sementara itu, Sediakan Chocolate Coating. Cairkan Milk Chocolate ( Bahan B) kemudian masukkan koko butter. ( menjadi Aduan B)

Setelah Adunan A keras, keluarkan dari bekas dan potong adunan menjadi kuib2 kecil mengikut size kesukaan anda.

Celupkan kiub tadi didalam Adunan B dan letak atas dulang.

kemudan hias gianduja anda dan bekukan semula dalam peti sejuk

Siap !

Cadangan hiasan:
Tabur kekacang
Tabur sugar deco
Transfer Sheet
Structure sheet ( Saya menggunakan structure sheet)


p/s – resepi asal diilhamkan olah Dr.rahimah. Dan di olah semula oleh Semaniz Chocolate...

dah cuba nnt.. jgn lupa share gmbar kat fanpage SC...:)

No comments:

Post a Comment